Frågor och svar om balkongen


Får man röka? 

Ja, det får man men bara om man inte kastar fimpar från balkongen eller stör närboende i en sådan grad ”att det inte skäligen kan tålas”.

Varför får man inte kasta fimpar från balkongen?

Fimpar skräpar ned och filter försvinner inte av sig själva. Grannen under kan också få aska på sina balkongmöbler och det är inte så roligt att få fimpar bland balkongblommorna.

Viktigt att komma ihåg är också att bostadsrättshavaren är ansvarig för de hantverkare som denne anlitar och för sina gäster även om man själv inte är hemma just då.

Om du ständigt röker på balkongen tränger rök in hos grannarna i sådan grad att det allvarligt försämrar deras trivsel. Även om du kollar att grannen inte har fönstret öppet, tränger rök in genom springventilerna. Många är rökallergiker. Så viktigt att vi visar hänsyn till varandra.


Får man grilla på balkongen?

Nej, det får man inte. Du får gärna istället ta med din egen grill till våra fina uteplatser. Om du slår dig ned i gräset, se bara till att inte vara för nära huset. Ta in din grill på hösten och förvara den i ditt eget källarförråd (inte cykelrummet eller under balkongen!). Ta alltid med dig grillkol och tändvätska in och lås in detta i ditt källarförråd eller ta med upp i lägenheten. Det får inte förvaras i husets allmänna utrymmen av brandsäkerhetsskäl.


Får man skruva upp lampor och eluttag på fasaden?

Fasader ska vi vara rädda om, därför får vi inte sätta upp något på fasaden då det kan skada putsen. Man får inte längre sätta upp eluttag på balkongen. Vill man ha någon form av belysning kan man t ex ha en solcellslampa.


Får man sätta upp en markis? 

Inte heller markiser får vi sätta upp då de skadar fasaden och skapar sprickbildning.


Får man lägga ett annat golv på balkongen?
Man kan gärna lägga olika typer av trätrall på golvet. Det kan ligga löst ovanpå.

Får man ha fest på balkongen?
Ja, absolut! Det är precis samma regler som gäller för bostadsrättslägenheten. Man får inte störa närboendes nattvila. Man kan tänka på att högljutt prat på balkongen en sen sommarnatt hörs långt och kan vara störande.

Får man ha kattnät?
Ja, man t o m måste ha kattnät om man ska låta sin katt vistas på balkongen. Men man får inte sätta upp reglar, göra tak eller på annat sätt göra en så kraftig konstruktion att evakuering via balkongen (t ex vid en brand) försvåras. Det finns kattnät som är nästan osynliga. 

Får man sätta upp balkonglådor?
Ja, det är alltid trevligt med vackra blommor eller en odling på balkongen! Sätt bara balkonglådan på insidan så att ingenting kan ramla ned och riskera att orsaka skada. Man får inte göra åverkan på räcket eller låta något sticka ut utanför räcket.